Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Heb je een ouder huis, of sta je op het punt een ouder huis te kopen, dan is er kans dat er zich ergens asbest bevindt. Het is onder het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid jouw verantwoordelijkheid om dit voor 2024 te (laten) verwijderen. Defecte asbestdaken, of asbestdaken die zijn aangetast door het weer kunnen schadelijke asbestvezels afscheiden. Deze vezels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Sinds 1994 mag er in de bouw al geen asbest meer gebruikt worden en de Rijksoverheid wil er zo zorg voor dragen dat 30 jaar later zich geen asbest meer in Nederlandse gebouwen bevindt. Wat houdt dit Verbod precies in, hoeveel kost het om asbest te laten verwijderen en hoe kun je hier geld op besparen? Dat lees je hier.

Asbestinventarisatie kosten

De regels van het Verbod op Asbestdaken

Het Verbod heeft betrekking tot asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht en het betreft alleen dakbedekking. Als je asbest hebt in bijvoorbeeld het isolatiemateriaal onder het dak of in de dakgoten, dan vallen deze niet onder het Verbod. De eigenaar van het gebouw met een asbestdak is zelf verantwoordelijk om dit te laten verwijderen. Dit kun je in sommige gevallen zelf doen en soms moet je dit laten doen. Ook mag de gemeente van je eisen dat je het asbest eerder dan 2024 verwijderd, maar dit is alleen het geval als het dak al beschadigd is. Verzuim je het om je asbestdak te verwijderen voor 2024, dan kan de gemeente je een boete geven en je alsnog dwingen om het weg te halen.

Zelf asbest verwijderen

Als particulier mag je zelf ook het asbest verwijderen, maar alleen in bepaalde gevallen. Het asbest mag nog niet beschadigd zijn en het mag niet meer dan 35 vierkante meter omvatten. Zorg er tijdens de werkzaamheden voor dat het asbest geen vezels kan loslaten. Als je asbest aantreft en zelf gaat verwijderen dan moet je hier altijd een melding van maken bij de gemeente. Dakleien mogen nooit zelf worden verwijderd en niet-hechtgebonden asbest ook niet.

Hechtgebonden- en niet-hechtgebonden asbest

Er worden twee typen asbest onderscheiden, namelijk hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Hechtgebonden asbest geeft minder vezels af, omdat deze goed vast zitten bijvoorbeeld in asbestcement. Niet-hechtgebonden asbest is een gevaar voor de gezondheid, omdat de vezels makkelijk los kunnen komen. Ze zitten dan vaak niet vast in een bindmiddel, zoals bij spuitasbest het geval is.

De kosten van het verwijderen

Het verwijderen van het asbest is dus de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw zelf. In de meeste gevallen zal dit betekenen dat je dit moet laten doen, omdat het asbest beschadigd is, of het is niet-hechtgebonden. Je zal altijd eerst een asbestinventarisatie moeten gedaan worden voordat de werkzaamheden kunnen beginnen. De volgende tabel geeft alle mogelijke kosten weer, inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

Subsidie voor asbest verwijderen

Om je te ondersteunen bij deze uitgaven, is er een subsidie in het leven geroepen, namelijk de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken. Deze loopt nog tot en met 31 december 2019. Als je hier een aanvraag voor indient kun je €4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak terugkrijgen, met een maximale tegemoetkoming van €25.000. In 2017 is hier €15 miljoen voor beschikbaar gemaakt. Elk jaar wordt opnieuw bekend gemaakt wat dit subsidieplafond is. Is het plafond bereikt, dan gaat je aanvraag automatisch naar het volgende jaar. Deze subsidie is beschikbaar voor zowel particulieren als voor bedrijven, overheden en non-profit organisaties.

Geld besparen op het verwijderen van je asbest

Voor je eigen gezondheid en dat van de mensen om je heen is het dus het beste dat je het asbest zo snel mogelijk en ook vooral veilig verwijdert. Je zal hier echter wel een bedrag voor moeten neerleggen en hier lees je hoe je dit zo laag mogelijk kunt houden.

  • Doe de afvoer zelf: je kunt de afvoer van het asbesthoudende materiaal naar een losplaats zelf doen. Je moet er wel voor zorgen dat het goed is ingepakt en dat je een vergunning hebt indien dit niet-hechtgebonden asbest betreft.
  • Kies een lokaal bedrijf: door het verwijderen te laten doen door een bedrijf dat dicht bij jouw asbestdak gevestigd is, kun je besparen op de voorrijkosten.
  • Doe het voor 2020: je hebt in principe tot 2024 om het asbest te (laten) verwijderen, maar als je dit voor 2020 doet kun je nog aanspraak maken op de subsidie.

Verzamel hier een aantal offertes

Als je bezig bent met het plannen van het verwijderen van jouw asbest, is het belangrijk dat je bekijkt wat er voor jou mogelijk is. Dit doe je door offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Wij kunnen je dit werk uit handen nemen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Vol je postcode in en geef een omschrijving van je probleem en de tool kan doelgericht zoeken naar offertes. Deze zal je in een korte tijd in je inbox ontvangen en kun je zonder verplichtingen bekijken en vergelijken met wat je zelf al hebt verzameld. Door alle opties te overwegen kun je tot de beste oplossing komen voor jouw asbestprobleem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn