Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het is algemeen bekend dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Toch is het tot 1994 nog veel toegepast in het bouwen van huizen en andere gebouwen. Asbest is namelijk goedkoop, sterk en brandwerend. Voordat de gevolgen voor de gezondheid bekend waren, werd het dan ook in vele materialen toegepast. Na 1994 is het importeren, verwerken en het werken met asbest wettelijk verboden. Dat neemt niet weg dat vele woningen en gebouwen van voor die tijd nog steeds asbest bevatten. Asbest is alleen schadelijk als microscopisch kleine vezels vrij kunnen komen en worden ingeademd. Hier lees je hoe je asbest kunt herkennen, welke typen asbest er zijn, wat het kost om deze te verwijderen en hoe je deze kosten laag kunt houden.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die met een bindmiddel zijn samengevoegd. Deze mineralen bevatten hele kleine vezels die meestal in twee groepen worden verdeeld. De ambifiolen zijn staafvormige vezels en zijn het gevaarlijkst. De vezels van serpentijnen zijn het beste te herkennen aan hun vorm vergelijkbaar met een opgerold blad. Door deze vezelstructuur is asbest heel sterk en bestand tegen lekkages van zuren. Het is ook erg goedkoop om te maken. De mineralen die in asbest werden gebruikt komen vooral uit Zuid-Afrika, Canada, China, Oost-Europa en Brazilië.

Hoe herken je asbest?

Asbest is het beste te herkennen aan zijn vezelstructuur en grijstint. Het is alleen mogelijk deze vezels te onderscheiden op plekken waar het asbest is beschadigd. Vaak kun je ook een patroon voelen op één van de zijden dat lijkt op dat van een honingraat dat ontstaan is tijdens het productieproces. Asbest kan zowel hard als zacht aanvoelen en hard asbest geeft een kenmerkend geluid als je er met een schroevendraaier op tikt. Dit is vergelijkbaar met het tikken op een schoolbord. Als je twijfelt of je asbest in huis hebt is het het beste om een deskundige in te schakelen om een monster te nemen en deze in een laboratorium kan onderzoeken.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Asbest wordt ook wel verdeeld in hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest. Een voorbeeld van hechtgebonden asbest is betonasbest en dit is de harde soort. De vezels zitten goed vast en zullen niet losraken tenzij het asbest beschadigd is of wordt. Niet-hechtgebonden asbest, of losgebonden asbest, is de zachte soort en deze kun je terugvinden in onder andere isolatiemateriaal. Spuitasbest is hier een voorbeeld van. Dit type asbest is gevaarlijk omdat de vezels hier niet zo strak in de bindvloeistof vast zitten en deze dus makkelijker vrijkomen.

Wat te doen als je denkt dat je asbest hebt?

Als je denkt dat je asbest bij jou thuis hebt gevonden dan kun je het beste een asbestinventarisatie laten doen. Tijdens dit onderzoek wordt bepaald of je asbest hebt, wat het type asbest is, wat de urgentie is van de sanering en wat het plan van aanpak is. Soms is het asbest niet schadelijk en kan er een asbestbeheerplan worden afgegeven. Als het wel urgent is om het asbest te verwijderen dan moet je vaak de hulp inschakelen van een gecertificeerd saneringsbedrijf.

De kosten voor het verwijderen van asbest

Dit saneringsbedrijf kan het asbest op een veilige manier verwijderen en zal er zorg voor dragen dat alles volgens de wettelijke regelgeving gebeurd. Ook verzorgen ze de afvoer van het asbest en het verwittigen van de gemeente. In de volgende tabel kun je zien hoeveel dit ongeveer kost, inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

Besparen op de kosten

Heb je asbest gevonden, dan kan het maar zo zijn dat je ineens een grote factuur in handen krijgt omdat dit met spoed moest worden verwijderd. Dit zijn misschien kosten waar je geen rekening mee had gehouden. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze laag kunt houden.

  • Subsidie: voor het verwijderen van asbestdaken is er een landelijke subsidie beschikbaar. Je kunt hiermee €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest terugvorderen.
  • Doe het zelf: het is ook toegestaan om hechtgebonden asbest in goede staat zelf te verwijderen en afvoeren. Dit mag tot 35 vierkante meter en scheelt aanzienlijk op de kosten.
  • Kies een regionaal bedrijf: als je je inventarisatie en sanering door een lokaal bedrijf laat doen, bespaar je op de voorrijkosten. In sommige gevallen kunnen deze zelfs wegvallen.

Begin hier met je planning

Vanaf het moment dat je asbest hebt aangetroffen kun je beginnen met het plannen voor de volgende stappen. Een inventarisatieonderzoek zal stap 1 zijn. Bij een goede planning hoort een goede voorbereiding en dit doe je door het vergelijken van offertes. Wij kunnen je deze offertes aanleveren, als je gebruik maakt van onze vergelijkingstool. Je geeft je postcode door en laat een omschrijving van je klus achter en binnen een korte tijd zal de tool je deze offertes opsturen. Zo kun je makkelijk en snel tot de juiste conclusie komen wat betreft jouw asbestprobleem.

Lees ook: herken ongedierte

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn