Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Asbest bestaat uit mineralen en heeft een structuur dat lijkt op kristal. Asbest staat bekend om zijn vezels en als deze vezels loskomen en in de lucht raken dan kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid als je ze inademt. Er is bewezen dat veelvuldig inademen van asbest longkanker kan veroorzaken. Daarom wordt in de bouw sinds 1994 al geen asbest meer gebruikt. Oude gebouwen en woningen kunnen nog wel asbest bevatten. Heb jij zo’n huis, dan heb je volgens het Verbod op Asbestdaken tot 2024 om dit te laten verwijderen. Dit kun je laten doen door een asbestsaneringsbedrijf. Hier lees je over de typen asbest, wat er gebeurt tijdens de sanering, hoeveel het kost en wat je kunt doen om de kosten onder controle te houden.

Zelf verwijderen of laten verwijderen?

Heb jij niet-hechtgebonden asbest op je locatie, dan zal je hiervoor een saneringsbedrijf moeten inschakelen. Niet-hechtgebonden asbest bestaat uit vezels die niet goed bij elkaar gebonden zijn. Deze vezels kunnen dus makkelijk de lucht in raken waar ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Gespoten asbest is hier een voorbeeld van. Heb je hechtgebonden asbest, en verkeert het in goede staat? Dan mag je tot 35 vierkante meter zelf verwijderen. Hechtgebonden asbest heeft wel een goed bindmiddel en de vezels liggen hier volledig in vast. Denk aan asbestbeton. Je moet dan wel de gemeente inlichten dat je dit gaat doen. Is je hechtgebonden asbest verweerd en aangetast? Dan mag je dit ook niet zelf verwijderen en zal het asbest gesaneerd moeten worden door een professioneel bedrijf.

Wat doet een asbest saneringsbedrijf?

Heb je asbest dat nu schade kan aanrichten, dan doe je er goed aan dit meteen te verwijderen. De gemeente heeft ook het recht dit van je te eisen, vooral als het asbest gebarsten, gescheurd of anders is beschadigd. Een saneringsbedrijf zal eerst een inventarisatie doen waarna de risicoklasse wordt toegewezen. Deze bepaalt het soort behandeling dat nodig is. Naar aanleiding hiervan wordt een offerte gemaakt en een melding bij de gemeente. Het bedrijf gaat over tot de verwijdering. Het kan zijn dat dit gedaan moet worden in een afgesloten ruimte met onderdruk of het kan ook in de buitenlucht, mits de locatie is afgezet. Daarna komt er een eindmeting om te zien of alle asbest is verwijderd en wordt de klus afgerond.

De kosten hieraan verbonden

Hoeveel je betaalt voor het verwijderen van je asbest hangt af van hoeveel asbest je hebt, de methode die wordt gebruikt en het onderzoek dat van tevoren gedaan moet worden. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

De subsidieregeling verwijdering asbestdaken

Deze subsidie is in het leven geroepen om je te helpen bij het financieren van bovenstaande kosten. Hij loopt nog tot en met 31 december 2019 en als je hiervoor in aanmerking komt, kun je tot €4,50 terugkrijgen per vierkante meter asbest dat verwijderd is. Het maximumbedrag dat per woning kan worden uitgegeven is €25.000. In 2016 was er €10 miljoen vrijgegeven hiervoor, in 2017 is dit verhoogd naar €15 miljoen. Wat het subsidiebudget de volgende jaren zal zijn is niet bekend.

Geld besparen op het verwijderen van je asbest

Het verwijderen van asbest kan vrij prijzig zijn. Zelfs als je geld van de overheid krijgt, is het nog steeds een investering die je moet maken. Hier vind je enkele tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Verwijder het asbest nu: niet alleen heb je dan nog de subsidieregeling waar je gebruik van kunt maken, maar je zal ook kunnen voorkomen dat je asbest in de toekomst een stuk duurder is om te verwijderen.
  • Doe het zelf: heb je goede hechtgebonden asbest, dan kun je weinig gebeuren tijdens het verwijderen. Wat je ook kan doen is helpen, zoals opruimen vooraf en het asbest naar de juiste plek afvoeren.
  • Kies een plaatselijke ondernemer: dit is vooral voordeliger als het een lange klus betreft, omdat je zo bespaart op de voorrijkosten.

Begin hier met het plannen van je sanering

Is het tijd om met je planning te beginnen, dan kunnen wij je een zetje in de goede richting geven. Een goede planning begint namelijk bij het verzamelen van offertes om te zien wat er voor jou geboden wordt. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan een aantal van deze offertes voor je bij elkaar zoeken, zodat je je kunt oriënteren op wat er geboden wordt. Vergelijk ze op punten die voor jou belangrijk zijn, zoals prijs en service, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn