Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Om gezondheidsredenen wordt asbest al sinds 1994 niet meer gebruikt in het bouwen van constructies. Daarvoor was nog niet bekend dat dit schadelijk kon zijn. Als jij een woning of ander gebouw beheert dat voor 1994 is gebouwd, dan is er dus kans dat er zich asbest in bevindt. Dit kan zijn in golfplaten, isolatiematerialen, vensterbanken, regenpijpen, gevelplaten en andere voorwerpen. Als je wilt weten hoe asbest de gezondheid beschadigd, wat je kunt doen om het te verwijderen en hoe je op deze kosten kunt besparen, dan kun je dat hier lezen.

Waarom is asbest schadelijk?

Asbest wordt gemaakt van vezelachtige materialen die samen met een bindmiddel tot een product worden gemaakt. Zo heb je asbestcement en spuitasbest. Deze vezels kunnen makkelijk loslaten, vooral als het asbest wordt gezaagd, gebroken of gesloopt en zijn nauwelijks voor het blote oog te zien. Daardoor kunnen ze heel makkelijk worden ingeademd en dit is erg schadelijk voor de gezondheid. Als de vezels in je longen komen, zullen ze daar door het bindweefsel worden vastgehouden. Dit veroorzaakt asbestose dat wordt gekenmerkt door kortademigheid, regelmatig hoesten en gevoeligheid voor longinfecties. In de ergste gevallen kan het inademen van asbest ook kanker veroorzaken, in de longen in de larynx of het longvlies.

Wat moet je doen als je in contact bent geweest met asbest?

Als je eenmalig in contact komt met asbest zijn de risico’s minimaal. Echter ben je langdurig aan asbest blootgesteld geweest, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk dat je meteen zorgt dat je geen contact meer hebt met het materiaal en dat je naar de dokter gaat om je te laten onderzoeken.

De volgende stap

Om deze redenen is het dus verstandig dat je je asbest snel laat verwijderen. Dit is ook vastgelegd in het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid. Hierin wordt iedere eigenaar van een pand met asbest zelf verantwoordelijk gemaakt voor het verwijderen ervan, en dit moet voor 2024 gebeurd zijn. Om dit te kunnen financieren is de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken in het leven geroepen. Je kunt in sommige gevallen het asbest zelf verwijderen, maar meestal moet hier een saneringsbedrijf aan te pas komen. Heb je asbest gevonden, dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente en een saneringsbedrijf inschakelen.

Het verwijderen

Het saneringsbedrijf zal eerst een asbestinventarisatie doen. Hierbij wordt gekeken naar welke soort asbest je hebt, wat het risico is voor de samenleving en hoe deze asbest het beste verwijderd kan worden. In sommige gevallen mag je dit zelf doen, namelijk als het hechtgebonden asbest betreft en als deze in goede staat verkeerd. Hechtgebonden asbest is bijvoorbeeld cementasbest waar de vezels goed vastzitten in het bindmiddel. Heb je losgebonden asbest, of al beschadigde hechtgebonden asbest, dan kunnen de vezels wel makkelijk de lucht in komen en is een professioneel bedrijf noodzakelijk. Na de inventarisatie zal je een offerte krijgen en als je hiermee akkoord gaat wordt het asbest verwijderd, afgevoerd en wordt er een test gedaan om te kijken of alles is weggehaald. De kosten voor dit saneringsproces, inclusief BTW, vind je in de onderstaande tabel.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

De subsidie

Bevind je jezelf in deze situatie, dan kun je aanspraak maken op de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken. Je krijgt dan tot €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest vergoed, met een maximum van €25.000. Deze subsidie loopt nog tot en met 31 december 2019. Daarna zal je, zoals het er nu uitziet, de verwijdering zelf moeten bekostigen.

Geld besparen

Het laten verwijderen van asbest is dus een uitgave die je zal moeten maken. Heb je na 2024 nog asbest op je erf, dan loop je het risico op een boete en een dwangbevel van de gemeente. Het is mogelijk om de kosten voor het verwijderen van asbest laag te houden en hier vind je een paar tips.

  • Doe het nu: voordat je asbest (verder) beschadigd en het verwijderen ingewikkeld en kostbaar wordt. Bovendien is nu de subsidie nog aanwezig en vanaf 2020 niet meer.
  • Voer het asbest zelf af: het is mogelijk dat het saneringsbedrijf de weggehaalde asbest voor je meeneemt, maar je mag dit ook zelf brengen naar een stortingsplaats. Soms is hier een vergunning voor nodig en zijn er gemeentes die geld vragen per afgeloste kilo asbest.
  • Neem een lokaal saneringsbedrijf in handen: er zijn voldoende asbestsaneringsbedrijven aanwezig. Kies er een dicht bij je gevestigd en je zal besparen op de voorrijkosten.

Het verwijderen van asbest begint hier

Wil je graag een aantal offertes ontvangen zodat je kunt zien wat het voor jou financieel betekent om je asbest te laten verwijderen? Wij kunnen je in contact brengen met een aantal saneringsbedrijven in jouw omgeving. Vul je gegevens in in onze vergelijkingstool en je zal binnen een korte tijd offertes ontvangen specifiek voor jouw situatie. Deze kun je met elkaar vergelijken zodat je de juiste weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn