Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Als je het vermoeden hebt dat er zich asbest bevindt in jouw gebouw of woning is de eerste stap die je moet ondernemen het laten doen van een inventarisatie. Dit is ook nodig als je wilt overgaan op restauratie of sloop. Je moet het rapport van de inventarisatie aanleveren voor het verkrijgen van een vergunning. Asbest is een schadelijke stof en daarom is het noodzakelijk dat dit professioneel verwijderd wordt. Het onderzoek kan echter ook aantonen dat het verwijderen van het asbest een lage urgentie heeft. Het type G onderzoek is ervoor om de bewoonbaarheid van een gebouw met asbest te analyseren. Hier kun je lezen over dit type onderzoek en de andere opties die je hebt, over de kosten hiervan en hoe je deze laag kunt houden.

De prijzen

Elk type onderzoek heeft een andere prijs en een ander doeleinde. De inventarisatie kan uitwijzen welk type asbest je hebt, wat het risico van deze asbest is voor de gezondheid en kan een plan van aanpak geven over wat verder te doen. Alle aanwezige asbest wordt in kaart gebracht en een stukje kan worden geanalyseerd in een speciaal laboratorium. Naar aanleiding van de vondsten wordt een rapport uitgebracht waarmee je naar een saneringsbedrijf kunt gaan of waarmee je een vergunning aan kunt vragen. In de volgende tabel vindt je de kosten voor de verschillende soorten onderzoeken, inclusief BTW.

 

Het type asbestinventarisatie De prijs
Type 0 €175
Type A €375 – €675
Type B €650 – €1500
Type G €450 – €750

 

Het onderzoek type A en G

Onderzoek type G is een combinatie van type A en een risicoanalyse. Type A is een grondig onderzoek en legt alle waarneembare asbest vast. Voorafgaand hieraan wordt gekeken naar de bouwgeschiedenis. Je kunt het type A onderzoek gebruiken voor het overgaan tot saneringswerkzaamheden of het aanvragen van bepaalde vergunningen. Het type G onderzoek voegt hier een risicoanalyse aan toe. Als het asbest op een plek zit waar het geen schade kan aanrichten op de gezondheid is het niet noodzakelijk om meteen tot een sanering over te gaan. Je kunt van een type G onderzoek verwachten een asbestbeheer plan te ontvangen of een plan van aanpak voor het saneringsbedrijf. De prijs van deze onderzoeken wordt bepaald door de grootte van het gebouw waar het asbest zich in bevindt.

Onderzoek type B

Een onderzoek van dit type wordt gedaan als er het vermoeden is dat asbest aanwezig is op plekken waar je het niet kunt zien. Vaak is dit naar aanleiding van een onderzoek type A of een bestudering van de bouwgeschiedenis. Bij een type B onderzoek moet er altijd iets gesloopt worden om het asbest te bereiken. Daarom zijn de werkzaamheden aanzienlijk arbeidsintensiever en complexer en kost het dus ook meer.

Onderzoek type 0

Als laatste is er het onderzoek type 0. Dit is alleen bedoeld om een indicatie te geven van het probleem, maar heeft geen wettelijke geldigheid. Dit wordt ook wel een quickscan genoemd en kan aantonen of uitsluiten dat er asbest te zien is. Vaak wordt na dit onderzoek overgegaan op een grondigere inventarisatie of wordt een materiaal dat vermoedelijk asbest kon bevatten hiervan uitgesloten.

Kosten besparen omtrent jouw asbest

Deze inventarisatie geeft meestal de conclusie dat er verdere actie kan worden ondernomen. En dit is vaak dat het asbest verwijderd moet worden. Uiteraard komen hier dan extra kosten bij kijken. Hier lees je hoe je deze zo laag mogelijk kunt houden.

  • Doe het zelf: als in het inventarisatierapport geconcludeerd wordt dat jouw asbest hechtgebonden is en dat het geen risico’s met zich meebrengt mag je het asbest ook zelf verwijderen. Hier moet je dan wel eerst een melding van doen bij je gemeente.
  • Subsidies: voor het verwijderen van asbestdaken is er de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken van de Rijksoverheid. Deze subsidie kun je aanvragen en als je aan de voorwaarden voldoet ontvang je €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest terug. Je kunt nog tot en met 31 december 2019 gebruik maken van deze regeling.
  • Kies een regionale inventarisator: door het inventarisatiebedrijf in je regio te zoeken kun je besparen op de voorrijkosten. Ook heb je zo alle nodige kennis en contacten binnen handbereik en steun je je plaatselijke economie.

Begin hier met het vergelijken van offertes

De beste manier om je inventarisatie en sanering te plannen is door het aanvragen van offertes. Dit kan een tijdrovende en langdradige bezigheid zijn, omdat je telkens je verhaal moet herhalen. Zonder dit te doen kun je nooit een goede indicatie krijgen wat er voor jouw asbestprobleem mogelijk is. Wij kunnen deze taak van je overnemen als je gebruik maakt van onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool kun je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven in jouw regio en is volledig vrijblijvend. Deze offertes vergelijk je zodat je tot de beste conclusie kunt komen voor het oplossen van jouw asbestprobleem.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn