Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Voor het verwijderen van asbest zijn een paar subsidies in het leven geroepen, voor zowel particulieren als voor ondernemers en non-profit organisaties, die je kunnen helpen bij het financieren van de werkzaamheden. In sommige gevallen mag je het asbest zelf verwijderen maar meestal is hier een saneringsbedrijf voor nodig. Dat is omdat bij het weghalen van het asbest schadelijke vezels kunnen vrijkomen die ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In het Verbod op Asbestdaken stelt de Rijksoverheid vast dat alle asbestdaken voor 2024 door de eigenaren zelf verwijderd moeten worden. Om dit te kunnen financieren is er de landelijke Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken, is er in Friesland nog de regeling Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop en kunnen ondernemers een aanvraag indienen via de MIA- en VAMIL-regelingen. Op gemeentelijk niveau zijn er geen subsidies te krijgen. Hier lees je over deze hulpmiddelen en vind je nog een aantal tips om de uitgaven onder controle te houden.

Het Verbod op Asbestdaken

Sinds 1994 mag asbest wettelijk niet meer als materiaal worden gebruikt. Gebouwen van voor dit jaar kunnen dus nog wel asbest bevatten. Heb jij een asbestdak dat direct in contact staat met de buitenlucht, dan moet je deze wettelijk voor 2024 hebben verwijderd. Daarbij kan de gemeente ook eisen dat je je asbest eerder weghaalt. Dit kan gebeuren in gevallen dat het asbest beschadigd is en dus een risico vormt voor de samenleving. Heb je het asbest niet voor 2024 verwijderd dan loop je het risico op een boete en een dwangbevel.

De kosten om asbest te laten verwijderen

Voordat gekeken wordt naar wat je kunt terugvragen is het belangrijk om te zien wat je in eerste instantie zelf moet investeren. Het verwijderen van asbest gaat altijd eerst middels een inventarisatie, waar de urgentie van de sanering wordt vastgesteld. Daarnaast betaal je ook voor het verwijderen zelf en de afvoer. De kosten hiervan hangen af van de hoeveelheid asbest, de urgentie en het risico ervan en de methode. Vaak hebt je dit dus zelf niet in de hand. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen, inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

De landelijke Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken

Om het bovenstaande Verbod bij te staan is hier een subsidie voor in het leven geroepen. Deze subsidie loopt nog tot en met 31 december 2019. In 2017 is hier €15 miljoen voor vrijgemaakt. Je kunt een aanvraag indienen als je je asbestdak laat verwijderen door een saneringsbedrijf. Wordt deze succesvol afgerond dan krijg je €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest terug van de overheid. Het maximale bedrag dat je kunt krijgen is €25.000. Deze subsidie is zowel voor particulieren te gebruiken, als voor (agrarische) bedrijven, overheden en non-profit organisaties.

De provinciale subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop

Deze subsidie is een voorloper van de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken. Deze werd provinciaal geregeld en steunde iedereen die zijn asbestdak liet vervangen voor zonnepanelen. Nu is deze alleen nog in Friesland beschikbaar waar hij is verlengd tot het budget van €500.000 is weggegeven. Tot 1 maart 2017 was hier €150.000 van gebruikt. Het is mogelijk om meerdere aanvragen in te dienen en de zonnepanelen hoeven niet op het dak geplaatst te worden waar het asbest zich bevond. De tegemoetkoming bedraagt ook €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest.

Hulp via de MIA en de VAMIL

De MIA (Milieu-Investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen) zijn regelingen die door ondernemers kunnen worden aangesproken. Het terug te vorderen bedrag heeft hier vooral te maken met fiscale voordelen. Je kunt een percentage van de kosten voor het verwijderen van het asbest aftrekken of afschrijven.

Kosten besparen

Het is een noodzakelijke ingreep, maar de kosten kunnen dus afhankelijk van jouw situatie flink oplopen. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze laag kunt houden.

  • Doe het zelf: in sommige gevallen mag je het asbest ook zelf verwijderen. Dit is het geval als het onbeschadigde en hechtgebonden asbest betreft.
  • Kies een plaatselijk saneringsbedrijf: zo bespaar je op de voorrijkosten. Er zijn 300 gecertificeerde saneringsbedrijven beschikbaar, dus het moet mogelijk zijn een te vinden in jouw omgeving.
  • Doe het nu: als je nu je asbest verwijderd kun je nog gebruik maken van de Subsidieregeling Verwijdering Asbest en als je in Friesland woont van de regeling Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop.

Lees ook: subsidies kozijnen.

De eerste stap

Wij kunnen je helpen de eerste stap te zetten in de richting van het verwijderen van jouw asbest. Door onze vergelijkingstool te gebruiken kun je snel en makkelijk een aantal offertes ontvangen van saneringsbedrijven in jouw omgeving. Je bent nergens toe verplicht en de service is gratis. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken op punten zoals prijs en kwaliteit. Als je meerdere opties hebt gezien kun je tot een betere en goed doordachte beslissing komen wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn