Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een asbestinventarisatie is vaak de eerste stap als het vermoeden bestaat dat je asbest in huis hebt. Ook is het nodig voor het aanvragen van bepaalde vergunningen of saneringsprocedures. De meeste mensen kennen asbest als gevaarlijke stof, en dit is het ook als er vezels kunnen vrijkomen zoals bij werkzaamheden, verwering of andere beschadigingen. Asbest dat geen vezels kan loslaten en volledig vast zit moet wel verwijderd worden, maar onder minder urgente omstandigheden. Dit kan je namelijk geen schade aandoen. Dit zijn het soort dingen die het saneringsrapport kan uitwijzen. Er zijn verschillende typen onderzoek en het type B is hier één van. Hier kan je lezen over deze verschillende onderzoeken en wat ze inhouden, wat de kosten zijn en hoe je deze uitgaven onder controle kan houden.

Waarom een inventarisatie?

Een asbestinventarisatie is nodig voor het bepalen van een plan van aanpak. Je kan vaak niet verder zonder dat je een inventarisatie hebt gedaan. Sloop- en renovatiewerkzaamheden liggen stil totdat dit rapport voltooid is en je een vergunning aan kan gaan vragen. Tijdens de inventarisatie wordt het aanwezige asbest in kaart gebracht, wordt het type asbest vastgelegd en wordt er geconstateerd wat de urgentie is van de sanering. De uitkomst kan bepalen of je de sanering meteen uit moet laten voeren, of je het misschien zelf mag doen en of je misschien tot een asbestbeheerplan kan komen.

De kosten

Per type onderzoek zijn er andere kosten. Dat is omdat elk onderzoek een andere intensiviteitsgraad heeft. Een type 0 onderzoek is erg oppervlakkig terwijl een type B een stuk grondiger gedaan moet worden. In de onderstaande tabel vind je de prijzen voor deze onderzoeken, inclusief BTW.

 

Het type asbestinventarisatie De prijs
Type 0 €175
Type A €375 – €675
Type B €650 – €1500
Type G €450 – €750

 

Type A en type B

Het onderzoek type A is het meest toegepaste onderzoek. Alle waarneembare asbest wordt in kaart gebracht. Ook wordt ervan tevoren grondig onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis van het gebouw dat wordt onderzocht. Met het rapport van een type A onderzoek kan je overgaan op sloopwerkzaamheden of de sanering of kan het zijn dat een type B onderzoek noodzakelijk is. Dit type onderzoek bekijkt het asbest dat op plekken zit waar het niet gezien kan worden. Hier zijn dus vaak sloopwerkzaamheden voor nodig om het asbest te bereiken. Het onderzoek is gebaseerd op een vermoeden, vaak dat voortkomt uit het type A onderzoek en het bestuderen van de tekeningen.

 

Type 0

Dit onderzoek wordt ook wel een quickscan genoemd en heeft geen wettelijke status. Je kan het dus niet gebruiken voor het verkrijgen van een vergunning. Vaak wordt het gebruikt als een indicatie van de aanwezigheid van asbest en is het mogelijk om hier een volgend onderzoek op af te stemmen. Of niet, want het kan ook blijken dat er geen asbest wordt aangetroffen. Dit is een goedkope optie die je een idee geeft van de omvang van het probleem, maar die dus niet overtuigend is.

Type G

Dit laatste type onderzoek is gericht op de bewoonbaarheid van een gebouw en brengt in kaart hoeveel urgentie een sanering heeft. Het kan zijn dat dit namelijk niet meteen hoeft plaats te vinden. Als het asbest veilig is en zich op een veilige plek bevindt kan het geen schade aanrichten. Je krijgt dan een asbestbeheerplan en kan te zijner tijd het asbest laten verwijderen. Als de urgentie wel hoog is, wordt een plan van aanpak samengesteld om het zo snel mogelijk te verwijderen.

Tips om geld te besparen

Het verwijderen van asbest komt vervolgens boven de kosten van de inventarisatie op. Al met al kan dit dus best duur worden. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken: met deze subsidie krijg je financiële steun als je een asbestdak moet laten verwijderen. Hij loopt nog tot en met 31 december 2019 en je krijgt €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest als je hiervoor in aanmerking komt.
  • Kies een plaatselijk inventarisatiebedrijf: hoe dichter het inventarisatiebedrijf bij jou gevestigd is, hoe minder hoog de voorrijkosten zullen zijn.
  • Doe het zelf: uit het rapport van het asbestonderzoek kan ook blijken dat je hechtgebonden asbest hebt dat zich in goede staat verkeerd. Deze mag je zelf verwijderen en afvoeren, wat aanzienlijk scheelt in de kosten.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

Voor een inventarisatie en eventuele sanering heeft het nut om eerst een aantal offertes aan te vragen. Hiermee kan je het juiste bedrijf uitkiezen gebaseerd op wat ze kunnen bieden voor welke prijs. Het opvragen van offertes kunnen wij voor je doen. Vul je postcode en gegevens van je klus in, en de tool zal in een korte tijd een aantal offertes naar je toesturen. Deze kan je vrijblijvend met elkaar vergelijken op punten zoals service, kwaliteit en prijs. Door meerdere opties te bekijken en je goed te oriënteren op wat de markt je te bieden heeft kom je geheid tot de juiste conclusie wat betreft jouw asbestprobleem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn