Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Asbest is een gevaarlijke stof en wordt sinds 1994 al niet meer gebruikt in de bouw. Er zijn echter nog wel huizen en andere gebouwen die asbest bevatten. Als het asbest goed vast zit en het is niet beschadigd dan kan het in principe geen schade aanrichten. De vezels die loskomen als het asbest beschadigd, verweerd, scheurt of als er mee gewerkt wordt kunnen dit wel. Als je deze inademt kun je ernstige gezondheidsklachten krijgen, vaak tientallen jaren later. De vezels zijn met het blote oog niet te zien. Heb je asbest bij jou aangetroffen, dan doe je er goed aan dit te laten verwijderen. Omdat dit gevaarlijk werk is, is hier een saneringsbedrijf voor nodig. Deze bedrijven moeten een aantal certificaties bevatten en het SC530 certificaat is hier één van. Hier lees je over dit certificaat en andere erkenningen, hoeveel je kwijt bent aan het verwijderen van asbest en hoe je de kosten laag kunt houden.

Waarom certificeringen?

Zonder certificeringen mag een asbestsaneringsbedrijf wettelijk geen werk verrichten. Deze zijn in het leven geroepen om de klant en medemens te beschermen van de schadelijke werking van de asbestvezels. De certificering dient als waarborg dat het asbest verwijderd zal worden op een milieuvriendelijke en veilige manier.

Het SC530 asbestcertificaat

Dit is het certificaat dat een bedrijf nodig heeft om asbest te mogen verwijderen. Het wordt gehaald door een driejaarlijkse cursus te volgen waar het correct verwijderen van asbest centraal staat, maar waar ook beschreven wordt wat er gedaan moet worden als er per ongeluk asbestvezels vrij zijn gekomen. Aan het einde van de cursus wordt je Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV). De DAV wordt tijdens zijn werkzaamheden gecontroleerd door een Deskundig Toezichthouder Asbest (DTA).

Het SC540 asbestcertificaat

Naast het SC530 certificaat kennen we in Nederland ook het SC540 certificaat. Rondt een medewerker deze cursus goed af, dan zijn ze opgeleid tot Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA). Dat betekent dat het bedrijf een inventarisatie mag maken van een locatie waar asbest is aangetroffen. Dit is de eerste stap in alle gevallen waar asbest gevonden is en bestaat uit een onderzoek en een rapport. Dit rapport kun je gebruiken om een sloopvergunning aan te vragen en zal ook beschrijven wat de volgende stappen moeten zijn in het verwijderen van het asbest. Kijk dus altijd of het bedrijf dat je inventarisatie doet het SC-540 certificaat bezit.

Asbest laten verwijderen en de kosten

Nadat het inventarisatierapport is opgemaakt kan overgegaan worden op het verwijderen van het asbest. De kosten hiervoor hangen af van een aantal factoren. Zo is er het soort asbest, de hoeveelheid, het risico dat het asbest met zich meebrengt en de verwijderingsmethode. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw asbest verwijderd moet worden in beschermde omstandigheden. Hier is bepaalde apparatuur voor nodig, speciale kleding en een ruimte die de locatie afschermt van de buitenlucht. Dit kost uiteraard meer. In de volgende tabel kun je een overzicht vinden van de kosten die je gemiddeld zal hebben aan het laten verwijderen van je asbest.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Zelf asbest verwijderen

In sommige gevallen mag je het asbest ook zelf verwijderen. Dit wordt bepaald in het inventarisatierapport. Heb je bijvoorbeeld een vensterbank van betonasbest die zit vastgeschroefd, dan mag je deze loshalen en wegbrengen. Het gaat in deze gevallen altijd aan asbest dat hechtgebonden is (wat goed vastzit in het bindmiddel en geen vezels afgeeft) en wat nog onbeschadigd is. Je mag niet meer dan 35 vierkante meter asbest zelf verwijderen.

Besparen op de kosten

Hier kun je lezen hoe je de kosten van deze noodzakelijke investering toch zo laag mogelijk kunt houden.

  • Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken: deze subsidie steunt particulieren, overheden, (agrarische) bedrijven en non-profit organisaties die een asbestdak wil laten verwijderen. Hij loopt nog tot en met 31 december 2019 en kom je hiervoor in aanmerking dan kun je €4,50 terugkrijgen per vierkante meter verwijderd asbest.
  • Kies een lokaal saneerbedrijf: hiermee bespaar je op de voorrijkosten. Er zijn 300 gecertificeerde saneerders in Nederland waar je een beroep op kunt doen.
  • Doe het nu: hoe ouder je asbest wordt, hoe slechter het wordt en hoe duurder het is om te laten verwijderen. Daarom kun je dit het beste zo snel mogelijk doen.

Bespaar hier met onze vergelijkingstool

Als je de beste prijs/kwaliteit verhouding wilt voor jouw asbestverwijdering, dan zal je moeten kijken wat de markt jou te bieden heeft. Dit doe je door het aanvragen van offertes bij lokale bedrijven. Wij kunnen je deze taak uit handen nemen door de offertes voor jou te vinden. Deze service is gratis en vrijblijvend en kun je inschakelen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Hier vul je je postcode in en een omschrijving van je situatie, en de tool zal je binnen een korte tijd een aantal offertes opsturen. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar om tot de beste conclusie te komen wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn