Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


In het asbestverwijderingsbesluit is vastgelegd wat de regels zijn met betrekking tot het gebruiken, verwerken, het werken met en verwijderen van asbest. Het is vrij simpel, sinds 1994 mag asbest niet meer worden gebruikt in de bouw en is het importeren van asbest ook verboden. Werken met asbest is ook niet toegestaan. Dit is omdat er dan schadelijke vezels vrijkomen die erg slecht zijn voor je gezondheid als je deze inademt. In het Bouwbesluit worden deze regels ook nog een keer toegelicht. Voor particulieren wordt vastgesteld hoe je moet omgaan met het verwijderen van je asbest. Hier lees je over de procedure als je zelf asbest aangetroffen hebt en waar je wettelijk aan moet voldoen, hoeveel de kosten zijn hiervoor en hoe je deze zo laag mogelijk kunt houden.

De kosten voor het verwijderen van asbest

Het verwijderen van asbest gaat vaak in stappen. Als je het vermoeden hebt dat er asbest is in je woning dan ga je over tot een inventarisatie. Deze inventarisatie zal alle asbest in kaart brengen en naar aanleiding van de ondervindingen bepalen hoe urgent het verwijderen van het asbest is. Daarnaast kan het bepalen hoe het asbest verwijderd moet worden en of je dit misschien zelf mag doen. Vaak is het noodzakelijk hier een gecertificeerd bedrijf voor aan te nemen. Deze hebben de kennis en de ervaring om dit zo veilig mogelijk te doen. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat het asbest veilig verpakt wordt en kan worden afgevoerd. Het saneringsbedrijf kent de wettelijke voorschriften en zal ervoor zorgdragen dat deze worden gehandhaafd. Denk hierbij aan de meldingsplicht van de sanering bij de gemeente en de regels omtrent de afvoer. In de onderstaande tabel vind je de prijzen voor deze werkzaamheden, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Zelf doen of laten doen?

Het is in sommige gevallen mogelijk om zelf het asbest te verwijderen. Dit kan alleen als je hechtgebonden asbest hebt dat zich in goede staat verkeerd. Je mag niet meer dan 35 vierkante meter asbest zelf verwijderen. Hier moet je ook eerst een melding van maken bij de gemeente die je een aantal richtlijnen zal geven. Het verwijderde asbest mag je ook zelf naar een daarvoor bestemde stortplaats sturen. Sommige gemeenten vragen hier een prijs per kilo voor, bij andere is dit gratis. In sommige gevallen kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt voor het afvoeren van het asbest, maar dit is meestal alleen als het niet-hechtgebonden asbest betreft.

Het Verbod op Asbestdaken

Samen met het asbestverwijderingsbesluit is er het Verbod op Asbestdaken. Hierin is vastgelegd dat er na 2024 geen asbestdaken meer in Nederland te vinden mogen zijn. Dat betekent dat jij verplicht bent om jouw asbestdak voor 2024 te verwijderen. En dit moet je doen of laten doen conform de regels die zijn vastgelegd in het asbestverwijderingsbesluit. Ook is het mogelijk dat je gemeente je voor 2024 dwingt om je asbest weg te laten halen omdat het een groot risico vormt. En als je je asbest niet voor 2024 hebt verwijderd kun je een grote boete krijgen en een dwangbevel om dit alsnog te doen.

Financiële steun

De overheid heeft iedereen die asbestdaken bezig zelf verantwoordelijk gemaakt voor de verwijdering hiervan, maar heeft daarnaast ook een subsidie opgezet die je kan helpen om dit te financieren. De Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken loopt tot en met 31 december 2019 en kan gebruikt worden door particulieren en ondernemers. Als je hiervoor in aanmerking komt kun je €4,50 per verwijderde vierkante meter asbest terugvorderen. In 2017 is hier €15 miljoen voor beschikbaar gesteld en wat dit subsidiebudget voor de komende jaren in zal houden wordt jaarlijks bekend gemaakt en gepubliceerd.

Kosten besparen

Omdat asbest gevaarlijk is en er veel wettelijke regels zijn voor het verwijderen ervan, is dit ook erg duur. Een bedrijf moet eerst een certificering halen voordat ze asbest mogen verwijderen en de cursus hiervoor duurt 3 jaar. Al deze wettelijke regels komen dus met een prijskaartje. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.

  • Doe het zo snel mogelijk: de verplichting is om je asbestdak voor 2024 verwijderd te hebben, maar als je dit sneller doet kun je nog gebruik maken van de subsidieregeling. Ook loop je het risico dat je asbest zal beschadigen, waardoor het verwijderen urgenter, ingewikkelder en duurder wordt.
  • Kies een regionaal bedrijf: hiermee vermijdt of bespaar je op de voorrijkosten, maar steun je meteen ook je plaatselijke economie.
  • Voer het asbest zelf af: je mag hechtgebonden en niet- hechtgebonden asbest ook zelf afvoeren naar de daarvoor bestemde stortplaats. Heir kunnen echter wel bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Zo moet je voor het vervoeren van niet-hechtgebonden asbest een vergunning hebben, anders zullen ze het bij de stortplaats niet aannemen.

Begin hier met het vergelijken van offertes

Elke klus is gebaat bij een goede planning. Dit doe je door het vergelijken van offertes, zodat je de juiste prijs krijgt voor de service die wordt geleverd. Wij kunnen je hierbij helpen. Als je je postcode doorgeeft en een omschrijving van de klus, kun je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Dit is volledig vrijblijvend en gratis. Deze vergelijk je vervolgens op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je tot de beste conclusie wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn