Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het verwijderen van asbestdaken op een woning die jij bezit is je eigen verantwoordelijkheid. Dit wordt in het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid beschreven. Asbest wordt al sinds 1994 niet meer gebruikt in de bouw, maar als je een ouder huis bezit of binnenkort gaat kopen kan het zijn dat deze asbest bevat. Dit asbest is een gevaar voor jouw gezondheid en dat van de mensen om je heen, omdat de vezels als je ze inademt longkanker kunnen veroorzaken. Het verwijderen van asbest wordt door de overheid gedeeltelijk vergoed met de Subsidie Verwijdering Asbestdaken. Hier lees je meer over deze subsidie en het budget, de regelgeving omtrent dit verwijderen en hoe je de kosten hiervoor laag kunt houden.

De subsidieregeling

De kosten voor het verwijderen van asbest beginnen bij €680 voor het verwijderen van 10 vierkante meter golfplaten en €1000 voor het asbestvrij maken van een ruimte tot 35 vierkante meter. Ook zal je moeten investeren in een asbest inventarisering, wat gemiddeld €350 kost. Aangezien dit betekent dat de prijzen snel op kunnen lopen is er een subsidie in het leven geroepen. Deze loopt nog tot en met 31 december 2019. Volgens deze subsidie krijg je een bedrag van €4,50 per vierkante meter verwijderd asbest vergoed met een maximum uit te betalen bedrag van €25.000. Deze subsidie is voor particulieren, zowel als ondernemers, overheden en non-profit organisaties.

Het subsidiebudget

Het budget voor de Subsidie Verwijderen Asbestdaken wordt jaarlijks bekend gemaakt. In 2016 was dit €10 miljoen en in 2017 is dit verhoogd naar €15 miljoen. Wat dit voor 2018 en 2019 zal zijn is dus nog niet bekend. Je dient je aanvraag niet meer dan zes maanden na de verwijdering in. Ook moet het oppervlak van het verwijderde asbest meer dan 35 vierkante meter omvatten. Is het subsidieplafond bereikt tegen de tijd dat jouw aanvraag wordt behandeld, dan zal deze doorschuiven naar het volgende jaar.

Het Verbod op Asbestdaken

In dit Verbod wordt omschreven dat je na 2024 geen asbestdaken meer mag hebben op of rondom je woning. Dit betreft alleen asbest dat in contact staat met de buitenlucht, dus niet het dakbeschot of een isolatiemateriaal. Ook betreft het alleen dakbedekking. Het asbest in je dakgoten mag na nog 2024 nog blijven zitten. Het is mogelijk dat de gemeente eist dat je je asbestdak eerder dan 2024 verwijdert. Dit is het geval wanneer het asbest in slechte staat verkeerd. Je mag zelf tot 35 vierkante meter asbest verwijderen, mits dit in goede staat verkeerd en geen niet-hechtgebonden asbest is. Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels niet vast, maar kunnen ze makkelijk loslaten. Dit is dus erg schadelijk voor de gezondheid. Heb je na 2024 toch nog en asbestdak, dan kun je een boete krijgen en kan de gemeente je dwingen alsnog het asbest te verwijderen.

Hechtgebonden- en niet-hechtgebonden asbest

Niet-hechtgebonden asbest is dus gevaarlijk omdat de vezels in je longen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Je vindt dit als het bindmiddel de vezels niet goed vasthoudt, zoals bijvoorbeeld bij spuitasbest. Bij hechtgebonden asbest zitten deze vezels wel goed vast, zoals in asbestbeton. Deze vorm van asbest is alleen schadelijk als het beschadigd. Je kunt hechtgebonden asbest zelf verwijderen tot maximaal 35 vierkante meter. Als je dit wilt doen, dan moet je hier wel melding van maken bij de gemeente.

Geld besparen

Omdat asbest geen speelgoed is, is het essentieel dat je het veilig en volgens de regels verwijderd. Het is geen goed idee om hier geld op te proberen te besparen, het is essentieel dat dit goed gebeurd. Echter, er zijn wel manieren waarop je de kosten laag kunt houden en je niet voor niets te veel betaald.

  • Verwijder je asbest voor 2020: je hebt tot 2024 om het asbest te verwijderen, maar als je dit eerder doet kun je nog gebruik maken van de subsidie.
  • Neem een regionaal bedrijf aan: zo kun je op de voorrijkosten besparen en er zijn voldoende bedrijven actief zodat je deze uitgave minimaal kunt houden.
  • Doe het zelf: je kunt je hechtgebonden asbest zelf verwijderen, of het niet-hechtgebonden asbest nadat de werkzaamheden afgerond zijn zelf afvoeren. Je pakt het asbest goed in (met landbouwplastic bijvoorbeeld) en brengt het naar een afstortpunt. Wil je dit met niet-hechtgebonden asbest doen, dan heb je wel een vergunning nodig.

Begin met het vergelijken van offertes

Zou jij willen weten wat de kosten zouden zijn als jij je asbest laat verwijderen, maar wil je jezelf nog nergens toe verplichten? Dan is onze vrijblijvende vergelijkingstool een prima hulpmiddel. Je vult je postcode in zowel als een omschrijving van je klus, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes voor je kunnen verzamelen van bedrijven uit jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken op punten die jij belangrijk vindt, zodat je tot de beste en weloverwogen beslissing kunt komen wat betreft het verwijderen van jouw asbestdak.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn