Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Asbest in je huis of op je erf is iets wat helaas maar al te vaak voorkomt. Asbest was voor 1994 een veel gebruikt materiaal in de bouw, omdat het sterk, isolerend, goedkoop en brandwerend is. Het werken met asbest en het in contact komen met asbest heeft echter ernstige gevolgen voor de gezondheid. Daarom is het nu niet meer toegestaan om asbest te maken en gebruiken, echter het is nog wel in een aantal huizen aanwezig. Het is nooit een slecht idee om dit te laten verwijderen. Daarvoor zal eerst een inventarisatie onderzoek gedaan worden. Hier lees je over de verschillende type onderzoeken, hun kosten en hoe je de uitgaven voor het verwijderen van asbest zo laag mogelijk kunt houden.

De inventarisatie en de kosten

Als je vermoedt asbest te hebben in je woning, dan zal dit moeten worden vastgesteld met een asbestinventarisatie. Dit heb je ook nodig als je een gebouw wilt slopen, renoveren of verbouwen. Tijdens een asbestinventarisatie worden alle asbesthoudende materialen van een gebouw of object in kaart gebracht. Ook wordt een stukje van het materiaal getest in een laboratorium. De belangrijkste reden waarom een inventarisatie plaatsvindt is om te bepalen wat de urgentie is van de sanering en met welke methode deze zal moeten gebeuren. Naderhand krijg je een rapport dat je kunt gebruiken om een sloopvergunning aan te vragen of om het asbest te laten verwijderen. Er zijn vier soorten asbestinventarisatie. De onderstaande tabel geeft de kosten hiervoor weer, inclusief BTW.

 

Het type asbestinventarisatie De prijs
Type 0 €175
Type A €375 – €675
Type B €650 – €1500
Type G €450 – €750

 

Wat is een type 0 onderzoek?

Het type 0 asbestinventarisatie wordt ook wel een quickscan genoemd. Er wordt met het blote oog gekeken of er ergens materialen aanwezig zijn die asbest kunnen bevatten. Dit type onderzoek heeft geen wettelijke status en kan dus niet worden gebruikt voor het indienen van aanvragen voor een sloopmelding of het uitvoeren van een sanering. Het is een goedkope manier om een globaal inzicht te krijgen in de aanwezige asbest in een gebouw of object en een indicatie voor eventueel verder onderzoek.

Wat is een type A onderzoek?

Dit type onderzoek is grondiger dan een type 0 onderzoek en betreft het onderzoeken van asbest dat zichtbaar is. Van tevoren wordt er onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het gebouw. Ook is vaak al bekend waar de materialen zich bevinden die mogelijk asbest bevatten. Al het waarneembare asbest wordt gescand en in kaart gebracht. Dit onderzoek kan worden gebruikt voor het aanvragen van een omgevings- en sloopvergunning, zowel als de asbestsanering.

Wat is een type B onderzoek?

Dit onderzoek is nodig als het vermoeden bestaat dat er asbest aanwezig is in het gebouw, maar het is niet waarneembaar. Dit kan zijn als gevolg van een Type A onderzoek. De materialen kunnen alleen door iets anders te slopen worden bereikt voor het testen. Daarom is dit onderzoek duurder, het is aanzienlijk arbeidsintensiever.

Wat is een type G onderzoek?

Een type G onderzoek is een type A onderzoek gecombineerd met een risicobeoordeling. Dit wordt gedaan om vast te leggen of het asbest meteen moet worden verwijderd of dat het ook kan blijven zitten. Asbest dat vast zit en geen vezels afgeeft is in principe ook niet gevaarlijk. Dit onderzoek is dus gericht op het gebruik van het gebouw en helpt met het opstellen van een asbestbeheersplan.

Geld besparen

Naast deze inventarisaties heb je dan uiteindelijk ook het saneren en het verwijderen van het asbest waar je voor moet betalen. Al met al kan dit vrij duur uitpakken. Hier vind je een aantal tips die je kunnen helpen met de financiën.

  • Subsidies: er is een subsidie waar je gebruik van kunt maken als je je asbestdak wilt laten verwijderen. Dit is de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdak en loopt nog tot en met 31 december 2019. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest terugkrijgen.
  • Doe het zelf: het is ook mogelijk om het asbest zelf te verwijderen. Dit wordt ook via het inventarisatierapport bepaald. Hechtgebonden asbest dat nog in een goede staat verkeerd kan prima zelf weggehaald en weggebracht worden.
  • Kies een plaatselijk inventarisatiebedrijf: door een plaatselijke inventarisator te vinden kun je geld besparen op de voorrijkosten of deze volledig voorkomen.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Vermoed jij dat je asbest hebt? Dan is het tijd om een inventarisatie te beginnen. Hier kun je voor plannen door het opvragen van een aantal offertes. Echter, dit kan tijdrovend en langdradig werk zijn, omdat je je verhaal telkens opnieuw moet doen. Daarom kunnen wij je helpen. Vul je gegevens in in onze vergelijkingstool en je zal in een korte tijd een aantal vrijblijvende offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken en betrekken bij je planning om zo tot een weloverwogen beslissing te komen wat betreft je inventarisatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn