Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Volgens het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid is iedereen die een asbestdak bezit zelf verantwoordelijk om dit te verwijderen. Dit moet in vele gevallen gedaan worden door een saneringsbedrijf. Deze mensen hebben de kennis, de materialen en de mogelijkheid om asbest te verwijderen zonder dat de schadelijke vezels in de lucht kunnen komen. Heb jij asbest aangetroffen? Dan is het belangrijk dat het bedrijf dat je inschakelt de juiste certificeringen heeft om dit te mogen verwijderen. Hier kun je lezen over deze certificeringen, over het laten verwijderen van asbest en de kosten en hoe je de uitgaven laag kunt houden.

Ascert

De Stichting Certificatie Asbest (Ascert) is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het samenstellen en beheren van de certificaties. Elk bedrijf dat asbest wil gaan verwijderen of inventarisaties wil doen moet over zo’n certificering beschikken. Op dit moment zijn er 300 bedrijven in Nederland die wettelijk met asbest mogen werken. Bedrijven die een certificatie hebben zijn getest en worden nog steeds getest op veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Waar moet je naar kijken?

Je kunt zien of een onderneming het juiste certificaat bezit, omdat dit meestal duidelijk aangegeven staat op de website en informatiefolders. Ook is het belangrijk dat je kijkt of de persoon is gecertificeerd. De certificaties die belangrijk zijn, zijn de SC-530 en de SC-540. Daarnaast moet de persoon de titel hebben van Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA).

De SC-530 en SC-540

De SC-530 certificatie wordt gegeven aan bedrijven die asbest verwijderen. Hiervoor moet een 3-jarige cursus gedaan worden waar uiteindelijk de titel Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV) uit voorkomt. Tijdens de cursus wordt de nadruk gelegd op het milieu- en arbeid technisch correct verwijderen en afvoeren van asbest. Het SC-540 certificaat is voor bedrijven die asbestinventarisaties willen doen. Tijdens een inventarisatie wordt besloten wat het risico is dat de aanwezige asbest heeft op de samenleving en hoe het het beste kan worden verwijderd. Ook heb je deze nodig als je een sloopvergunning aan wilt vragen. Aan het einde van deze cursus wordt de titel Deskundig Inventariseerder Asbest (Dia) afgegeven.

Waarom deze certificeringen?

Deze certificeringen zijn wettelijk verplicht, omdat het erg slecht voor de gezondheid is om met asbest in contact te komen. Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die zijn verwerkt in een bindstof. Deze mineralen bestaan uit hele kleine vezels die nauwelijks te zien zijn. Deze vezels kunnen losraken als het asbest oud wordt, er mee gewerkt wordt of als het slechte kwaliteit is. Het veelvuldig inademen van deze vezels kan ernstige ziektes veroorzaken zoals asbestose, pleurale plaques en kanker in de keel-, longen of het longvlies. Wordt het asbest niet correct verwijderd, dan kunnen deze vezels de lucht in gaan en schade aanrichten bij jou en bij mensen in je omgeving.

De kosten van het verwijderen van asbest

Het is dus erg belangrijk dat je asbest laat verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Alleen zo waarborg je je eigen gezondheid en dat van anderen. Hoeveel je hiervoor kwijt bent kun je vinden in de onderstaande tabel. De prijzen zijn inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

Kosten besparen

De prijzen die je in de tabel ziet worden vooral bepaald door het soort asbest dat je hebt, de hoeveelheid, het risico dat eraan verbonden is en de manier waarop het gesaneerd moet worden. Dit wordt vastgesteld in het inventarisatierapport dat aan alle werkzaamheden vooraf gaat. Het verwijderen van asbest is altijd een goed idee, maar je moet hier wel het geld voor hebben. Hier lees je hoe je de kosten omtrent het verwijderen laag kunt houden.

  • Verwijder het nu: door het asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen vermijd je (verdere) beschadigingen en dus hogere kosten. Ook kun je tot 2020 nog gebruik maken van de Subsidie Verwijdering Asbestdaken waarmee je €4,50 kunt terugkrijgen per vierkante meter verwijderde asbest.
  • Kies een plaatselijk bedrijf: met 300 gecertificeerde bedrijven in Nederland kun je vast een geschikte kandidaat vinden in jouw buurt. Daardoor kun je de voorrijkosten verminderen of soms volledig vermijden.
  • Doe het zelf: bepaalde soorten asbest mag je zelf verwijderen. Dit betreft hechtgebonden asbest dat nog in goede staat verkeerd. In het inventarisatierapport wordt vastgelegd of jij over dit soort asbest beschikt.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kun je snel en gemakkelijk het saneringsbedrijf vinden dat jou de beste prijs/kwaliteit verhouding aan kan bieden. Deze service is gratis en vrijblijvend. Je vult eerst je postcode in en vervolgens geef je een omschrijving van jouw asbestprobleem. Deze zal je in een korte tijd ontvangen en gebruiken in je planning. Door meerdere opties te bekijken kun je tot een goed doordachte beslissing komen wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

Zie ook: keurmerken schuifpui

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn