Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


In het Verbod op Asbestdaken verplicht de Rijksoverheid elke eigenaar van een woning of pand dat een asbestdak bevat deze te verwijderen voor 2024. Dit duurt nog even, maar het is wel iets waar je aan zal moeten voldoen, als jij een asbestdak bezit. Het verwijderen van asbest moet vaak gedaan worden door een gecertificeerd saneringsbedrijf. Deze mensen hebben de kennis en de ervaring om het asbest veilig te verwijderen, zonder dat daarbij schadelijke vezels vrijkomen. Je zal dus moeten investeren om aan dit Verbod te kunnen voldoen. Hier lees je wat dit Verbod inhoudt, welke landelijke subsidies hiervoor beschikbaar zijn, welke andere financiële hulpmiddelen je kunt aanspreken en hoe je de kosten laag houdt.

Het Verbod op Asbestdaken

Asbest is een schadelijke stof als de vezels losraken en in de lucht gaan zweven. Deze vezels zijn niet te zien maar bij inademing kunnen ze schadelijk zijn. Daarom mag sinds 1994 al geen asbest meer gebruikt worden, maar kan het nog wel zijn dat gebouwen van voor dat jaar nog asbest bevatten. De Rijksoverheid wil zoveel mogelijk van deze asbest verwijderd hebben voor 2024, ook omdat het nu zal verouderen en beschadigen. Deze regeling is alleen van kracht op asbestdaken die in contact zijn met de buitenlucht. Heb je asbest dat risicovol is, dan kan de gemeente je vragen dit eerder te verwijderen. Verwijder je je asbest niet voor 2024 dan kun je een boete krijgen en een dwangbevel om dit alsnog te doen.

De landelijke subsidie

Omdat dit nogal wat kosten met zich meebrengt wil de overheid mensen toch steunen bij het investeren hierin. Dit gebeurt middels de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken die nog tot en met 31 december 2019 loopt. Particulieren, non-profit organisaties, (agrarische) bedrijven en ondernemers kunnen hier gebruik van maken en €4,50 per verwijderde vierkante meter asbest terugkrijgen. Het maximale bedrag dat je mag ontvangen is €25.000.

Een provinciale subsidie

Voordat de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken werd ontworpen, was er in heel Nederland de provinciale subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop. Deze is in alle provincies ondertussen uitgeput, behalve in Friesland. Hier is hij verlengd door nogmaals €500.000 beschikbaar te stellen. Tot 1 maart 2027 was hier €150.000 van uitgegeven en zal de subsidie ten einde lopen als het subsidiebudget op is. Je kunt ook hier €4,50 terugkrijgen per verwijderde vierkante meter asbest als je dit vervangt door zonnepanelen.

De kosten om asbest te verwijderen

Het verwijderen van asbest gaat meestal in twee stadia. Eerst zal er een

Inventarisatie gedaan worden. Hierin wordt vooral de urgentie van het verwijderen bepaald en ook met welke methode dit gedaan moet worden. Soms zijn er speciale ruimtes die moeten worden opgezet over de locatie zodat de vezels niet naar buiten kunnen raken. Dit is alleen in ernstige gevallen zo, maar beïnvloedt wel de prijs die je moet betalen. Naast de inventarisatie en het verwijderen is er ook nog de verwerking en afvoer van het asbest waar je geld voor in rekening gebracht kan worden. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten die je hier gemiddeld voor zal hebben, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Hou de kosten laag

Al met al kan het dus duur uitpakken, ook als je voor financiële hulp in aanmerking komt. Er is echter geen twijfel mogelijk dat het verwijderen van het asbest het beste is voor iedereen. Daarom is dit een noodzakelijke investering, maar kan het geen kwaad de volgende tips te gebruiken om de kosten laag te houden.

  • Ga zo snel mogelijk aan de slag: asbest dat verouderd kan vezels gaan loslaten waardoor het verwijderen risicovoller wordt en duurder. Daarnaast kun je nu nog gebruik maken van de subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop als je in Friesland woont en de landelijke Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken.
  • Doe het zelf: in enkele gevallen mag je zelf het asbest verwijderen. Als dit hechtgebonden asbest is bijvoorbeeld dat niet is beschadigd. Anders zou je ook zelf het asbest kunnen afvoeren nadat het saneringsbedrijf het heeft weggehaald. Je hebt hier wel enkele voorwaarden voor, dus bekijk deze goed voordat je hieraan begint.
  • Bespaar op de voorrijkosten: er zijn 300 gecertificeerde saneringsbedrijven in Nederland. Genoeg dus om er één te kunnen vinden in jouw nabije omgeving. Zo hou je de voorrijkosten minimaal of kun je ze zelfs vermijden.

Gebruik onze vergelijkingstool

De beste planning begint met het onderzoeken van wat er op de markt voor jou geboden wordt. Het is belangrijk dat je het saneringsbedrijf kiest dan jou de beste prijs en hiervoor de beste service kan bieden. Wij kunnen je helpen door je een aantal offertes aan te leveren van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken zonder dat je verplicht bent tot aankoop. Door verschillende opties te bekijken kun je tot de beste oplossing komen voor het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn