Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Heb je asbest aangetroffen in jouw woning of pand, dan wil je dit waarschijnlijk zo snel mogelijk verwijderen. Iedereen is ervan op de hoogte dat asbest een schadelijke stof is die gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dit is alleen als de vezels die van het asbest vrijkomen worden ingeademd, maar omdat het asbest in Nederlandse gebouwen oud is wordt dit risico steeds groter. Daarom heeft de Rijksoverheid het Verbod op Asbestdaken gestart waarin wordt bepaald dat iedereen die asbest bezit de verwijdering zelf moet organiseren. Je hebt hier tot 2024 de tijd voor. Om te kunnen helpen met het financieren hiervan zijn er een aantal hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken. Een hiervan is de subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen er op. Hier kun je lezen over het Verbod op Asbestdaken, over de financiële hulp die je kunt krijgen en krijg je ook andere tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

Het Verbod op Asbestdaken

Dit Verbod geldt alleen voor asbest dat op daken ligt en in direct contact is met de buitenlucht. Isolatiemateriaal onder het dak of een regenpijp of vensterbank worden hier dus niet in betrokken. Heb jij een asbestdak, dan moet je deze voor 2024 verwijderen. De gemeente kan je eerder vragen je dak te verwijderen, maar alleen als je asbest risico’s oplevert voor de gezondheid. Haal je je asbest er niet voor 2024 af, dan krijg je een boete en een officieel dwangbevel om dit toch alsnog te doen.

De Subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop

Deze subsidie was de voorloper van de huidige Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken en in de meeste provincies is deze subsidie uitgeput en vervangen. In Friesland kan je hier echter nog wel gebruik van maken. Er is €500.000 voor vrijgemaakt en de subsidie wordt afgesloten als dit geld op is. Tot 1 maart 2017 is hier ongeveer €150.000 van gebruikt. De subsidie is voor alle eigenaren van asbestdaken die het asbest laten verwijderen en zonnepanelen installeren. Je krijgt dan €4,50 per vierkante meter vergoed met een maximaal bedrag van €15.000. De zonnepanelen hoeven niet per se op het gesaneerde dak geplaatst worden en je mag ook meer dan één keer een aanvraag indienen.

De Subsidieregeling Verwijderen Asbestdak

Dit is en landelijke subsidie die in veel provincies de plaats van de Subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop heeft ingenomen. Je krijgt met deze subsidie ook €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest terug en je kunt er tot en met 31 december 2019 gebruik van maken. Het maximale bedrag dat je terug kunt vorderen is €25.000. Tot nu toe is er nog niet bekend of er daarna ook financiële hulp beschikbaar is.

Hulp voor ondernemers

Ondernemers kunnen ook onder bepaalde voorwaarden de hulp inschakelen van de MIA/VAMIL. Door het asbest te verwijderen en een aanvraag daar in te dienen kun je een percentage van het uitgegeven bedrag aftrekken of afschrijven, wat fiscale winst als resultaat zal hebben.

Lees ook: btw teruggave zonnepanelen

Geld besparen op jouw asbestsanering

Het saneren van je asbest was misschien niet een kostenpost waar je rekening mee had gehouden. Toch is er geen twijfel mogelijk dat dit een noodzakelijke handeling is. De kosten worden deels vergoed, maar toch zal je ook zelf een gedeelte moeten investeren. Hier lees je hoe je deze kosten onder controle kunt houden.

  • Doe het nu: door het asbest nu te verwijderen voorkom je verdere beschadiging. Hoe risicovoller het asbest is, hoe duurder het is om te verwijderen. Ook kun je dan nog gebruik maken van de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken en als je in Friesland woont van de subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop.
  • Kies een plaatselijke aannemer: door een plaatselijk saneringsbedrijf aan te nemen, zal je besparen op de voorrijkosten. Daarnaast heb je dan meteen alle nodige regionale kennis en connecties bij de hand en steun je de plaatselijke economie.
  • Doe het zelf: als er in het inventariseringsrapport is vastgesteld dat jouw asbest hechtgebonden is, dan mag je het ook zelf verwijderen. Dit kan alleen als het asbest in goede staat verkeerd en het niet meer dan 35 vierkante meter betreft.
  • Voer het asbest zelf af: daarnaast mag je alle verwijderde asbest ook zelf afvoeren. Er zijn in het geval je niet-hechtgebonden asbest hebt wel een aantal regels voor en soms is er ook een subsidie nodig. Hou er ook rekening mee dat de gemeente geld kunt vragen per kilo asbest dat je afvoert.

Je planning begint hier

Is het tijd om jouw asbest te laten verwijderen? Dan kunnen wij je in contact brengen met een aantal saneringsbedrijven. Door je postcode in te vullen en daarna een omschrijving te geven van de klus, kun je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Je bent nergens toe verplicht, maar je kunt de offertes wel gebruiken voor je planning en een vergelijking van wat er door de markt voor jouw situatie te bieden is. Zo kun je snel en makkelijk de juiste beslissing maken wat betreft het verwijderen van je asbest.

Lees ook: dak laten isoleren en gevelreiniging gevelenwand

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn