Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Asbest is een materiaal dat veel werd verwerkt in bijvoorbeeld golfplaten of cement. Je kunt het nog vinden in constructies die zijn gebouwd voor 1994, daarna is het verbruik verboden gemaakt. Asbest bestaat namelijk uit vezels die als ze vrijkomen en worden ingeademd schadelijk zijn voor je gezondheid. Veelvuldig inademen verhoogt de kans op longkanker aanzienlijk. Het Verbod op Asbestdaken maakt elke pandeigenaar zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest op zijn erf. Dit is in sommige gevallen zelf te doen, maar hier moet vaker een saneringsbedrijf aan te pas komen. Eén van de criteria hiervoor is of je hechtgebonden of losgebonden asbest hebt. Losgebonden asbest moet altijd professioneel verwijderd worden. Hoe dit in zijn werk gaat en hoeveel je hiervoor betaalt lees je hier.

Hoe ziet asbest eruit?

Vermoed je dat je asbest hebt, dan kun je dit herkennen door zijn meestal grijze kleur. Dit kunnen verschillende grijstinten zijn. Omdat asbest een samenvoeging is van een aantal mineralen met een bindmiddel zal je op plekken waar het materiaal beschadigd is een vezel- of kristalachtige structuur kunnen zien. Twijfel je of jouw materiaal asbest bevat, dan kun je dit laten testen in een speciaal laboratorium.

Losgebonden asbest

Alle asbest is schadelijk maar losgebonden asbest is schadelijker dan onbeschadigde hechtgebonden asbest. Dit is omdat losgebonden asbest de vezels beter loslaat. Deze zitten niet goed vast in het bindmiddel, zoals bij spuitasbest het geval is. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels stevig vast en komen ze alleen vrij als je het materiaal gaat slopen, boren, zagen of scheuren. Een voorbeeld hiervan is asbestcement. Losgebonden asbest mag je dus niet zelf verwijderen en hiervoor schakel je een saneringsbedrijf in.

Wat doet het saneringsbedrijf?

Losgebonden asbest kan elk moment van de dag vezels afgeven, dus het is belangrijk dat dit professioneel en met de juiste methoden en gereedschappen wordt verwijderd. Eerst zal er een inventarisatie van het asbest gedaan worden. Hierbij wordt bepaald of het inderdaad asbest betreft en wat de beste verwijderingsmethode zal zijn. Hierna zal het saneringsbedrijf een offerte opstellen en als jij hiermee akkoord gaat overgaan tot de werkzaamheden. Het asbest dat verwijderd is wordt afgevoerd en er wordt een laatste test gedaan om te zien of alles succesvol is weggehaald.

De kosten

De prijs die je hiervoor betaalt hangt vooral af van de hoeveelheid asbest en de verwijderingsmethode. Moet hier een speciale ruimte voor worden opgezet die is afgesloten van de buitenlucht, dan betaal je uiteraard meer. Als de mensen het asbest simpelweg kunnen verwijderen zonder er schade aan te richten, dan betaal je minder. In de volgende tabel zie je een overzicht van deze mogelijke kosten, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Subsidiemogelijkheden

Om je te helpen met het financieren van deze uitgave, kun je aanspraak doen op de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken. Deze subsidie stelt €4,50 per vierkante meter beschikbaar, met een maximum uitbetaling van €25.000. Particulieren, overheden en ondernemers kunnen allemaal van deze subsidie gebruik maken, die nog loopt tot en met 31 december 2020. Dit jaar, in 2017, is hier €15 miljoen voor vrijgemaakt.

Besparen op je asbestverwijdering

In het Verbod op Asbestdaken heeft de Rijksoverheid elke pandeigenaar verplicht gemaakt om zijn asbest voor 2024 verwijderd te hebben. Dit betreft alleen asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, maar je doet er natuurlijk goed aan om alle asbest te laten verwijderen. Doe je dit niet, dan kun je een flinke boete krijgen en een dwangverzoek om dit alsnog uit te voeren. Hiervoor zal je dus zelf moeten betalen. Hier vind je enkele tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.

  • Begin nu met plannen: als je het asbest verwijderd voor 2020, dan kun je nog gebruik maken van de subsidieregeling. Daarnaast is het altijd duurder om beschadigd en risicovol asbest te laten verwijderen dan wanneer het nog in goede staat verkeerd.
  • Neem een plaatselijk saneringsbedrijf aan: want vooral als je klus meerdere dagen gaat duren bespaar je zo op de voorrijkosten. Daarnaast steun je de plaatselijke economie en heb je relevante regionale kennis en contacten binnen handbereik.
  • Zelf asbest afvoeren: je kunt asbest niet zelf verwijderen, maar wel zelf afvoeren. Je pakt het goed in en brengt het naar de daarvoor bestemde afgeefplaats. Je hebt hier bij losgebonden asbest echter wel een vergunning voor nodig.

Bekijk ook: dakkapel prijzen.

Begin hier

Vermoed je dat je asbest hebt, dan kun je dus het beste meteen in actie komen. Dat kun je hier doen, met onze vergelijkingstool. De beste manier om je te oriënteren op de markt is door het opvragen van offertes. Gebruik je onze tool hiervoor, dan zal je binnen een korte tijd al een aantal offertes kunnen verwachten van saneringsbedrijven uit jouw omgeving. Hiervoor vul je alleen een omschrijving van je kluis in en je postcode. De offertes verplichten je nergens toe, maar kun je wel gebruiken bij het plannen van het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn