Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Heb je asbest in je huis, dan zal je dit moeten verwijderen. In het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid wordt elke eigenaar van een pand hiervoor zelf verantwoordelijk gesteld. Er zijn situaties waarin je zelf het asbest mag verwijderen en andere situaties waarin dat niet mag. Dit heeft vooral te maken met het feit of het hechtgebonden of niet-hechtgebonden (losgebonden) asbest betreft. Hier kun je lezen over deze twee soorten asbest, wat de procedure en regels zijn voor het zelf verwijderen van hechtgebonden asbest, hoeveel je betaalt als je dit toch niet zelf kunt of mag doen en hoe je deze kosten onder controle kunt houden.

Hoe herken je asbest

Asbest werd voor 1994 veel gebruikt in de bouw, waar het bijvoorbeeld werd verwerkt in golfplaten of cement. Na 1994 mag asbest niet meer worden toegepast. Heb je een pand dat ouder is dan 1994, dan kan het dus zijn dat hier asbest in verwerkt is. Vaak is dit in de daken het geval, maar ook in gevelplaten, vensterbanken of regenpijpen. Je herkent asbest aan zijn grijze kleur doordat het een kristalachtige- of vezelachtige structuur heeft. Dit kun je vooral zien op plekken waar het asbest is beschadigd. Als je twijfelt of jouw materiaal asbest bevat kun je dit laten onderzoeken in een laboratorium.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Heb je asbest gevonden, dan is het belangrijk om te zien of dit hechtgebonden is of niet-hechtgebonden. Deze laatste soort wordt ook wel losgebonden genoemd. Hechtgebonden asbest vind je bijvoorbeeld in cement, waar de vezels stevig vastzitten in het bindmateriaal. Bij losgebonden asbest laten deze vezels makkelijk los. Een voorbeeld hiervan is spuitasbest. Niet-hechtgebonden asbest moet je altijd laten verwijderen. Hechtgebonden asbest mag je in sommige gevallen zelf verwijderen.

Zelf hechtgebonden asbest verwijderen

Als jouw hechtgebonden asbest niet beschadigd is, dan mag je tot 35 vierkante meter van de hechtgebonden asbest zelf verwijderen. Dit mag ook alleen als hier geen vezels bij vrij kunnen komen doordat je moet boren, slopen of zagen. Een vensterbank die asbest bevat en met schroeven vastzit is dus geen probleem.

De procedure

In het geval je asbest gevonden hebt, schakel je eerst een inventarisatiebedrijf in. Deze zullen bekijken hoe schadelijk de situatie is, welke soort asbest het is en wat de beste manier is om het te verwijderen. Concluderen deze dat je het zelf mag verwijderen, dan doe je vervolgens een sloopmelding bij de gemeente. Je zal dan ook een aantal tips ontvangen met betrekking tot voorzorgsmaatregelen. Daarna kun je overgaan tot de werkzaamheden, pak je het asbest goed in en breng je het naar een daarvoor bestemde stort.

Het asbest laten verwijderen

Wordt er tijdens de inventarisatie besloten dat je het asbest niet zelf mag verwijderen, dan schakel je een asbestsaneringsbedrijf in. Deze bepalen vervolgens hoe het asbest moet worden verwijderd en hoeveel je daarvoor moet betalen. De methode betaalt een groot gedeelte van de prijs. Soms moet er bijvoorbeeld een luchtdichte kamer aan te pas komen. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de prijzen, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Handige bespaartips

Asbest is een gevaarlijk materiaal, dus het is niet aanvaardbaar om risico’s te nemen. Je zal hier een bedrag voor moeten investeren en hoe hoog dit is is minder belangrijk dan de gezondheid van jou en je medemens. Toch zijn er veilige manieren waarop je op de kosten kunt besparen.

  • Subsidie tot 2020: je kunt tot en met 31 december 2019 gebruik maken van de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken. Je kunt dan €4,50 terugkrijgen per vierkante meter verwijderde asbest.
  • Kies een lokaal saneringsbedrijf: er zijn genoeg saneringsbedrijven om uit te kiezen en je zal geen slechte keuze maken als je deze dicht bij huis zoekt. Zo kun je namelijk de voorrijkosten vermijden of minimaal houden.
  • Voer het asbest zelf af: je mag hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest zelf afvoeren naar de daarvoor aangewezen plaats. Pak het wel goed in van tevoren. Heb je niet-hechtgebonden asbest, dan moet je hier een vergunning voor aanvragen.

Bespaar ook met onze vergelijkingstool

De beste manier om geld te besparen is door je opties te vergelijken. Een goede planning staat of valt bij een goede oriëntatie op wat er voor jou geboden wordt. Dit doe je door offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Dit is echter een tijdrovende en saaie klus, omdat je telkens weer hetzelfde verhaal moet vertellen. Daarom kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool, zodat we je een gedeelte van dit werk uit handen kunnen nemen. Je vult je postcode in en geeft een omschrijving van je situatie en de tool zal je in een korte tijd een aantal offertes toesturen. Dit is vrijblijvend en gratis. Deze offertes kun je bekijken en vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je snel en makkelijk tot de juiste conclusie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn