Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het is welbekend dat asbest schadelijk is. Dat komt omdat asbest gemaakt is van een collectie van mineralen en een vezelachtige structuur heeft. Als deze vezels loskomen zijn ze niet met het blote oog te zien, maar kunnen ze ernstige schade aandoen als je ze inademt. Daarom is het sinds 1994 verboden om asbest te gebruiken en is het belangrijk dat het asbest dat nog over is wordt verwijderd. Het probleem is dat deze stof overal zit en dat het onmogelijk is om precies te achterhalen welke gebouwen wel en welke geen asbest bevatten. Daarom heeft de Rijksoverheid het Verbod op Asbestdaken gelanceerd dat wordt gesteund door een provinciale en landelijke subsidie. Hier lees je over dit verbod, de uitgaven die je hebt voor het verwijderen van asbest en de bijbehorende financiële hulp. Daarna volgen een aantal tops waarmee je de kosten voor het verwijderen van asbest laag kunt houden.

Het Verbod op Asbestdaken

Omdat asbest veel voorkomt in golfplaten op daken van schuren en andere gebouwen heeft de Rijksoverheid het Verbod op Asbestdaken geopend. Dit Verbod maakt de eigenaar van het asbest verantwoordelijk voor de verwijdering. Iedereen die een asbestdak bezit, moet deze verwijderd hebben voor 2024. Dit betreft dus geen asbest isolatie, regenpijpen, asbestplaten of vensterbanken. De gemeente kan eisen dat je je asbest eerder weghaalt als het beschadigd is en dus een gevaar is voor de gezondheid. Verzuim je om je aan het Verbod te houden, dan kan de gemeente je met een boete dwingen je asbest alsnog te verwijderen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het verwijderen van asbest zijn niet gering. Dat komt doordat er drie fasen zijn. Eerst zal er een inventarisatie plaatsvinden waar wordt bepaald wat de urgentie is van de sanering en hoe het asbest moet worden verwijderd. Daarna wordt er overgegaan tot de saneringswerkzaamheden en als laatste moet het materiaal ook verwerkt en afgevoerd worden. In de volgende tabel vind je deze gemiddelde kosten, inclusief BTW. Hou er rekening mee dat deze voor jouw situatie anders kunnen uitpakken.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Provinciale subsidies

Voorheen was er de provinciale subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop. Je kwam hiervoor in aanmerking als je je asbestdak liet verplaatsen voor zonnepanelen. Deze subsidie is echter afgelopen in alle provincies, behalve Friesland. Hier hebben ze hem met €500.000 verlengd en zal deze lopen totdat dit geld op is. Tot 1 maart 2027 is er ongeveer €150.000 weggegeven. Iedereen die zijn asbestdak laat vervangen door zonnepanelen komt hiervoor in aanmerking en vooral voor agrarische gebouwen die vaak daken bevatten met grote oppervlakten is dit erg interessant. Je krijgt €4,50 per verwijderde vierkante meter asbest als vergoeding, met een maximaal bedrag van €15.000. De zonnepanelen hoeven niet op het dak te komen waar het asbest is verwijderd en het is toegestaan om meer dan één keer een aanvraag te doen.

Landelijke subsidies

De landelijke Subsidieregeling Vervanging Asbestdaken is in de plaats gekomen voor de provinciale subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop. Hier is in 2017 €15 miljoen voor beschikbaar gesteld (in 2016 was dit €10 miljoen) en elk jaar wordt dit subsidiebudget opnieuw vastgesteld en gepubliceerd. Je kunt hier ook €4,50 per vierkante meter asbest krijgen als je aan de voorwaarden voldoet. Het maximum dat je kunt ontvangen is €25.000. De subsidie loopt nog tot en met 31 december 2019. Wat er daarna aan financiële hulp zal zijn is nog onbekend.

Geld besparen op de saneringswerkzaamheden

Het verwijderen van je asbest is noodzakelijk, maar brengt ook kosten met zich mee. Deze investering moet je zelf maken, ook al kun je gesteund worden door de landelijke- en provinciale subsidie. Hier kun je lezen hoe je de kosten laag kunt houden.

  • Haal het er nu af: woon je in Friesland, dan moet je snel zijn om nog van de provinciale subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop gebruik te kunnen maken. Ook de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken loopt op een gegeven moment ten einde. Als je nu overgaat op de sanering kun je nog gebruik maken van deze subsidies en voorkom je dat je asbest verder beschadigd.
  • Doe het zelf: het is mogelijk om zelf je asbest te verwijderen als dit hechtgebonden asbest betreft dat nog in goede staat verkeerd. Je mag echter niet meer dan 35 vierkante meter zelf verwijderen en ook als het verwijderen betekent dat het asbest kan beschadigen mag je dit niet zelf doen.

Plan je asbestsanering hier

Wil je graag weten wat er in jouw regio geboden wordt, maar wil je je nog nergens toe verplichten? Maak dan nu gebruik van onze vergelijkingstool. Door je postcode in te vullen en een omschrijving te geven van je asbestprobleem, kan de tool je een aantal vrijblijvende offertes verschaffen. Door deze te bekijken en vergelijken kun je beginnen met plannen voor het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn