Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Ben je ondernemer en heb je asbest aangetroffen op je bedrijfsterrein? Dan moet je dit volgens het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid voor 2024 hebben verwijderd. Om dit te kunnen financieren is er voor particulieren, (agrarische) bedrijven, overheden en non-profit organisaties de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken in leven geroepen. Daarnaast kun je als ondernemer gebruik maken van de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen). Wat deze precies inhouden kun je hier lezen, inclusief de prijzen voor het laten verwijderen van asbest, wat er voor particulieren mogelijk is en hoe je de kosten laag kunt houden.

Wat zijn de MIA en Vamil?

De MIA en VAMIL zijn beschikbaar voor alle Nederlandse ondernemers die vennootschaps- of inkomstenbelasting betalen. Omdat meer dan 75 procent van de asbestdaken in de agrarische sector worden aangetroffen, zijn deze regelingen daar erg interessant. In 2017 is er voor de MIA €97 miljoen beschikbaar gesteld en voor de VAMIL €40 miljoen. De regelingen MIA en VAMIL behoren tot de Ministeries van Financiën en Infrastructuur en Milieu. Ze worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Belastingdienst. Als je wilt weten wat de mogelijkheden voor het investeren in milieuvriendelijke oplossingen er dit jaar verder nog zijn dan kun je dit vinden in de Milieulijst 2017.

De MIA

Als je het asbest laat verwijderen van je bedrijfserf, dan kun je aanvraag doen voor de MIA. Dit betreft een investeringsaftrek die je boven je gebruikelijke investeringsaftrek kunt invoeren. Je kunt dan tot 36 procent terugvragen van het bedrag dat je hebt betaald voor de verwijdering.

De VAMIL

Wat de VAMIL zo interessant maakt is dat het een willekeurige afschrijving betreft. Je kunt dan 75 procent van de geïnvesteerde kosten afschrijven, op een door jou gekozen tijdstip. Daarmee krijg je voordeel op het gebied van rente zowel als liquiditeit.

De Subsidieregeling verwijdering asbestdaken

Het kan zijn dat je als ondernemer naast de MIA en de VAMIL ook in aanmerking komt voor deze subsidieregeling. Dat komt omdat deze ook geldt voor (agrarische) bedrijven en non-profit organisaties. Particulieren kunnen hier ook gebruik van maken zowel als overheden. De subsidie houdt in dat je €4,50 per vierkante meter asbest terug kunt vorderen met een maximale uitbetaling van €25.000 per gebouw. In 2017 is hier €15 miljoen voor beschikbaar gesteld en je kunt er nog tot en met 31 december 2019 gebruik van maken. Wat het beschikbare bedrag de komende jaren zal zijn wordt jaarlijks gepubliceerd.

De kosten voor het verwijderen

Wat je betaalt voor het verwijderen van jouw asbest, hangt af van de hoeveelheid asbest, de verwijderingsmethode en het inventarisatieonderzoek. De onderstaande tabel geeft deze gemiddelde kosten weer, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Tijdens de asbestinventarisatie wordt bepaald of het daadwerkelijk asbest betreft, hoe schadelijk het is en wat de beste verwijderingsmethode zal zijn. Het verwijderen van golfplaten wordt vaak per vierkante meter gerekend en het verwijderen van asbest in ruimtes per grondoppervlak. Het verwijderde materiaal moet veilig worden opgeborgen en weggebracht naar een daarvoor aangewezen stortplaats. Sommige gemeenten vragen hier een bedrag per kilo voor, bij anderen is dit gratis.

Geld besparen

Vooral als je een grote hoeveelheid asbest hebt, zoals het geval is in de agrarische sector, kunnen deze kosten aardig oplopen. Hier vind je een paar tips waarmee je deze onder controle kunt houden.

  • Verwijder je asbest nu: hoe langer je wacht hoe duurder het kan worden. Ten eerste is er na 2019 geen subsidie meer beschikbaar en ten tweede kan het asbest alleen maar (meer) beschadigen. Het verwijderen van asbest dat een risico oplevert voor de omgeving is duurder.
  • Kies een lokaal saneringsbedrijf: op die manier heb je nauwelijks of geen voorrijkosten. Dit maakt een groot verschil als de klus meerdere dagen in beslag neemt.
  • Help mee: uiteraard mag je bij het verwijderen zelf niet meehelpen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de locatie schoon en klaar is. Dan kan het saneringsbedrijf meteen beginnen met de werkzaamheden. Het is ook mogelijk om het asbest zelf naar de stortplaats te brengen, maar hier zijn wel een aantal regels aan verbonden.

Bespaar hier met onze vergelijkingstool

Gebruik hier onze vergelijkingstool. Deze dienst is gratis en vrijblijvend maar kan je wel veel tijd besparen in het planningsproces. Je vult simpelweg je gegevens in (postcode en een klusomschrijving) en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes voor je verzamelen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn, zoals prijs, inbegrepen services en kwaliteit. Alleen als je alle opties bekeken hebt weet je wat de markt voor jou te bieden heeft en kun je tot een goed doordachte beslissing komen wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn