Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Voordat je een sloopvergunning aan kunt vragen of een gebouw kunt renoveren en soms repareren heb je een asbestinventarisatie nodig. Ook als je van plan bent om je asbest te laten verwijderen is dit noodzakelijk. Asbest is een schadelijk materiaal en kan zeer ernstige ziektes veroorzaken als je in contact komt met de vezels. Deze vezels komen echter alleen vrij als het asbest beschadigd is. Zit het asbest goed op zijn plek, dan kun je het in principe zonder enkel risico voor de gezondheid nog best even laten zitten. Het inventarisatierapport kan dit onder andere beamen en vastleggen. Er zijn verschillende inventarisatie onderzoeken en het type A is hier één van. Hier lees je over dit onderzoek en de andere typen, de kosten die je daarvoor moet betalen en hoe je deze laag kan houden.

Wat is een asbestinventarisatie?

Asbestinventarisatie kun je altijd doen als je vermoeden hebt dat er zich asbest op jouw terrein bevindt. Het is de eerste stap richting een sanering. Tijdens het onderzoek wordt alle aanwezige asbest in kaart gebracht en wordt er bepaald wat de urgentie is van de sanering. Ook wordt vastgesteld welk soort asbest er is en wordt een stukje naar een laboratorium gestuurd om het te testen. Dit zal worden samengevat in een rapport dat je vervolgens kunt gebruiken voor jouw doeleinde. Het rapport bepaalt of je bijvoorbeeld zelf asbest mag verwijderen of niet en of het asbest gevaarlijk is als je het nog een tijdje zou laten zitten. Er zijn verschillende soorten asbestinventarisatie onderzoeken. Je vindt deze, inclusief de prijzen, in de volgende tabel.

 

Het type asbestinventarisatie De prijs
Type 0 €175
Type A €375 – €675
Type B €650 – €1500
Type G €450 – €750

 

Onderzoek type A

Dit is het meest uitgevoerde onderzoek en de kosten hiervoor worden bepaald door de omvang van de ruimte. Vaak is hier al van tevoren bekend dat het gebouw asbest bevat. Eerst wordt de bouwgeschiedenis bestudeerd en daarna wordt al het waarneembare asbest in kaart gebracht. Dit onderzoek heb je nodig als je een sloopvergunning wilt aanvragen of een saneringsprocedure wilt beginnen. Komen er vragen naar voren naar aanleiding van dit type onderzoek, dan kan het zijn dat er moet worden overgegaan naar een onderzoek type B.

Onderzoek type B

Dit onderzoek is nodig als er een vermoeden is dat zich ergens in een gebouw asbest bevindt, maar dit niet waarneembaar is. Er zal dus in zekere mate moeten worden gesloopt om dit asbest te bereiken. Daarom is dit onderzoek duurder, het is aanzienlijk arbeidsintensiever en complexer om uit te voeren.

 

Onderzoek type 0

Dit onderzoek wordt ook wel een quickscan genoemd. Er wordt geen voorbereidend werk gedaan, maar de aanwezigheid van asbest wordt bepaald door het waarnemen van een specialist en is dus alleen gebaseerd op het asbest dat duidelijk te zien is. Dit onderzoek heeft geen wettelijke status en is een goedkope manier om een idee te krijgen van jouw asbestsituatie. Ook kun je het gebruiken om de aanwezigheid van asbest uit te sluiten en kan het een aanleiding geven tot een onderzoek van een ander type.

Type G onderzoek

Het type G onderzoek is een combinatie van het type A onderzoek en een risicoanalyse. Dit is dus vooral gericht op de bewoonbaarheid van het gebouw. Soms is het niet meteen nodig om het asbest te verwijderen en dit type onderzoek kan dat onderbouwen. Je kunt dan een asbestbeheersplan laten maken en te zijner tijd de sanering uit laten voeren.

Geld besparen

Vaak is het asbestinventarisatieonderzoek maar een begin tot andere werkzaamheden. De sanering, sloop of renovatie kan naar aanleiding van deze conclusies op een bepaalde manier worden voortgezet. Daarom is het belangrijk dat de kosten omtrent het verwijderen van jouw asbest zo laag mogelijk blijven. Hier vind je een aantal tips om dat te doen.

  • Doe het zelf: als uit de inventarisatie blijkt dat je alleen hechtgebonden asbest hebt dat in goede staat verkeerd, dan mag je dit zelf verwijderen en afvoeren.
  • Gebruik een subsidie: moet het asbest volgens de inventarisatie wel worden verwijderd door een saneringsbedrijf dan kun je hier de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken voor gebruiken. Dit is alleen van toepassing op asbestdaken, maar geeft je wel een tegemoetkoming van €4,50 per verwijderde vierkante meter.
  • Kies een inventarisatiebedrijf uit jouw regio: hierdoor zal je op de voorrijkosten besparen en kun je gebruik maken van relevante kennis en contacten die het bedrijf heeft opgebouwd in de regio.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Wil je graag in contact komen met een inventarisatie- of saneringsbedrijf? Dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken om erachter te komen wat er voor jou geboden wordt. Door je postcode in te vullen en een omschrijving van jouw situatie, kan de tool je een aantal offertes sturen van bedrijven uit jouw regio. Je bent niet verplicht tot aankoop en de dienst is gratis. Deze offertes kun je vervolgens vergelijken op aspecten als prijs en geleverde service. Zo kunnen we je een stapje op weg helpen naar het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn