Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Ben je van plan om een gedeelte van je huis of omringende gebouwen te slopen? Dan kan het zijn dat je tijdens de werkzaamheden asbest tegenkomt. Asbest is slecht voor de gezondheid als de vezels loskomen en deze worden ingeademd. Het slopen van een gebouw kan dit veroorzaken omdat bij zagen, scheuren en het afbreken van gebouwen het asbest kan beschadigen. Daarom zal deze asbest door een saneringsbedrijf moeten worden verwijderd. Deze mensen hebben de juiste gereedschappen en mogelijkheden om te zorgen dat de vezels niet de buitenlucht in kunnen komen. Als je al weet dat je asbest hebt, dan doe je er goed aan om dit eerst weg te halen voordat je aan de sloopwerkzaamheden begint. Hier kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat, wat het kost en hoe je hierop kunt besparen.

De inventarisatie

Voordat je iets kunt doen moet er een asbestinventarisatie plaatsvinden. Dit wordt gedaan door het saneringsbedrijf en hier wordt vastgesteld of er inderdaad asbest aanwezig is, hoe hoog het risico is dat er vezels kunnen vrijkomen en wat het beste plan is om het asbest te verwijderen. De inventarisatie bepaald dus hoe urgent het is om de sanering uit te voeren. Je zal hierna een rapport ontvangen met alle informatie die verzameld is tijdens de inventarisatie met tegelijkertijd een offerte voor het correct verwijderen van het asbest.

De kosten

Het verwijderen van asbest kan een dure investering zijn. Vooral als het asbest al beschadigd is, of er is losgebonden asbest aangetroffen. Soms moet er een ruimte worden geplaatst die is afgesloten van de buitenlucht, zodat de vezels daar niet terecht kunnen komen. Hier betaal je uiteraard meer voor. In de volgende tabel zie je deze kosten, zodat je een idee kunt krijgen van de eventuele uitgaven. Deze prijzen zijn inclusief BTW, maar kunnen dus per situatie verschillen.

 

Kostenpost Prijs
Asbestinventarisatie €145 – €1550
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750
Verwerken van het materiaal €30 per 1500 kilo

 

Na het verwijderen

Tijdens de werkzaamheden wordt het asbest veilig ingepakt. Naderhand kan het saneringsbedrijf dit wegbrengen door een daarvoor aangewezen stortplaats. Er zal nog een onderzoek gedaan worden om te kijken of alle asbest echt weg is en de werkzaamheden zijn afgerond. Het is ook mogelijk dat je zelf het asbest naar de stortplaats brengt. In sommige gevallen is hier een vergunning voor nodig en bij sommige gemeentes moet je hier een bedrag voor betalen per kilo asbest. Andere gemeentes laten je het asbest gratis afgeven. Nadat alles is afgerond en je erf is asbestvrij verklaard, kun je verder met je sloopwerkzaamheden.

Subsidies

Er zijn subsidies beschikbaar voor het verwijderen van asbest. Zo is er de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit is beschikbaar zowel voor (agrarische) bedrijven en overheden als particuliers. Het betreft alleen het verwijderen van asbestdaken en loopt nog tot en met 31 december 2019. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je €4,50 per vierkante meter asbest dat verwijderd is terugkrijgen. Dit loopt op tot een maximaal bedrag van €25.000.

Hulp voor ondernemers

Hiernaast kunnen ondernemers ook fiscale hulp krijgen via de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen). Je betreft respectievelijk een extra investeringsaftrek en een extra afschrijving van een bepaald bedrag van het geïnvesteerde geld.

Geld besparen op het verwijderen van je asbest

Asbest tegenkomen tijdens je sloopwerken is waarschijnlijk een kostenpost waar je in eerste instantie geen rekening mee gehouden had. Het slopen kan echter niet afgemaakt worden als het asbest niet is verwijderd. Dit is vanzelfsprekend; het is ongezond en onverantwoord om mensen aan deze vezels bloot te stellen. Hier vind je een aantal tips zodat je deze kosten laag kunt houden.

  • Help mee of doe het zelf: het verwijderen van het asbest moet meestal door een saneringsbedrijf gedaan worden. Je kunt ze helpen door de locatie schoon en begaanbaar te maken en eventueel het asbest zelf af te voeren. Heb je hechtgebonden asbest dat zich in een goede staat bevindt, dan mag je dit zelf verwijderen.
  • Verwijder je asbest nu: hoe meer het beschadigd, hoe lastiger en duurder het wordt om het asbest te verwijderen. Daarnaast heb je maar tot eind 2019 om van de subsidie gebruik te kunnen maken.
  • Kies een saneringsbedrijf uit jouw regio: daarmee heb je de nodige regionale kennis en contacten in huis, maar bespaar je ook aanzienlijk op de voorrijkosten.

Begin je planning hier

Heb je asbest gevonden dan is het tijd om de inventarisatie en verwijdering te gaan plannen. De eerste stap is het opvragen van offertes, zodat je weet wat er in jouw regio geboden wordt en voor welke prijs. Wij kunnen je hierbij assisteren. Vul je postcode en gegevens in in onze vergelijkingstool, en je zal in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Je kunt deze zonder verplichtingen bekijken en vergelijken, zodat je een weloverwogen plan kunt maken wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn